2l TDci turbo - Exhausts / Induction (Mk3 Mondeo) - TalkFord.com

Jump to content

TalkFord.com uses cookies. Read the Privacy Policy for more info. To remove this message, please click the button to the right:    I accept the use of cookies

TalkFord Gold Members Don't See Adverts! Subscribe Today To Hide This Advert!

News Feed (View All Updates)



Photo

2l TDci turbo


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 coconut

coconut

    Big Megger

  • Members
  • 286 posts

Posted 30 December 2020 - 02:41 PM

I have a 2004 Mondeo 2l diesel 130bhp that needs a turbo, are all the mk3 turbos the same or would it have to come out of another 130bhp?
04 Ghia X, 2l TDci 130bhp, Black.

#2 nicam49

nicam49

    Little Megger

  • Gold Member
  • 4271 posts
  • Vehicle Driven:Mondeo mk3
  • Name:Nick
  • Location:Leicestershire

Posted 30 December 2020 - 04:13 PM

Not sure if the turbo with electronic actuator had the same actuator arm as the one with vacuum actuator, and if they're interchangeable, hopefully someone else on here might know.
<p><p>nicam49 2002 Mondeo TDCi Ghia X Estate mk3 pre facelift Stardust Silver+Rust.[b] 308,000+miles, but been off the road since Nov 2019 after timing chain slipped during fuel pump transplant. Awaiting return of mojo

#3 PURPLE_2L_LX

PURPLE_2L_LX

    Mk3 Forum Moderator

  • Global Moderator
  • 29158 posts
  • Vehicle Driven:MK4.5 TDCI 140
  • Location:westmidlands

Posted 30 December 2020 - 05:25 PM

Several different turbo's.

 

Fixed vane..

 

Variable vane with vacuum control..

 

Variable vane with electronic control.


MK4.5 TDCI 140 Business Estate.

 

MK3 FUSE INFO CLICK HERE ... FORD WIKI CLICK HERE .... FORD ETIS CLICK HERE

Adding your location may find someone local who could offer assistance.

F-Super, Bluetooth OBDII (ELM) and a MS509 scanners (test subjects required).

ForDiag now available to victims.


#4 ST56

ST56

    Clever cloggs

  • Members
  • 2229 posts
  • Vehicle Driven:Titanium X 210PS
  • Location:Cornwall

Posted 30 December 2020 - 06:33 PM

Hi

 

Ford part no’s here: http://www.catcar.in...TQ3MTI1NjArMjcy

 

Peter


MK5 Mondeo 5 Door Hatch 210PS Titanium X Full Bodykit on 19" Y-Spoke Wheels.
Previously Mondeo MK3 2.2 ST Tdci. (ST56MON).

Previously Mondeo MK2 ST200.

Previously Sierra XR4x4.

Previously Escort XR3i, Capri, Sierra, Escorts RS2000, RS1600, Mexico & 1300GT.
.

#5 coconut

coconut

    Big Megger

  • Members
  • 286 posts

Posted 30 December 2020 - 08:32 PM

Its a vaccum actuator turbo and I'm guessing fixed vanes? Below is pictures of it

https://ibb.co/Fqvftx6
https://ibb.co/4p2DQBq
https://ibb.co/1ngp0cp
04 Ghia X, 2l TDci 130bhp, Black.

#6 PURPLE_2L_LX

PURPLE_2L_LX

    Mk3 Forum Moderator

  • Global Moderator
  • 29158 posts
  • Vehicle Driven:MK4.5 TDCI 140
  • Location:westmidlands

Posted 31 December 2020 - 02:09 AM

Fixed vane turbo's have a wastegate instead of variable vanes. The actuator for the wastegate

goes across the car left/right where the variable vane turbo has teh actuator front/back

positioning.

 

 

Those small arms in the picture actuate the vanes on the other side. Whilst its apart

make sure that is spotless, you dont want to do all that work and have the vanes

sticking afterwards. The vanes are on the rear, 3 small torq bolts which can be

super tight, I found 2 easy and one would not budge until i heated it.

 

 

Be careful with the 3 small wheels on the inside and the pins they can fall out.

 

 

Variable vane actuator controlled turbo.  Upto 2004, From late 2003 they changed

to the electronic actuator but actual dates vary.


MK4.5 TDCI 140 Business Estate.

 

MK3 FUSE INFO CLICK HERE ... FORD WIKI CLICK HERE .... FORD ETIS CLICK HERE

Adding your location may find someone local who could offer assistance.

F-Super, Bluetooth OBDII (ELM) and a MS509 scanners (test subjects required).

ForDiag now available to victims.


#7 coconut

coconut

    Big Megger

  • Members
  • 286 posts

Posted 31 December 2020 - 08:49 AM

So your saying it is a variable vane turbo I have and I need to take out the 3 bolts marked in the picture?
https://ibb.co/gTpcrsC
04 Ghia X, 2l TDci 130bhp, Black.

#8 PURPLE_2L_LX

PURPLE_2L_LX

    Mk3 Forum Moderator

  • Global Moderator
  • 29158 posts
  • Vehicle Driven:MK4.5 TDCI 140
  • Location:westmidlands

Posted 31 December 2020 - 07:06 PM

Yes that is the variable vane turbo.

 

It would be a worthwhile cleaning that up whilst its apart. You may find 2 bolts are easy

to remove but one will be super tight. I had that issue and it has been mentioned by

others also.


MK4.5 TDCI 140 Business Estate.

 

MK3 FUSE INFO CLICK HERE ... FORD WIKI CLICK HERE .... FORD ETIS CLICK HERE

Adding your location may find someone local who could offer assistance.

F-Super, Bluetooth OBDII (ELM) and a MS509 scanners (test subjects required).

ForDiag now available to victims.


#9 coconut

coconut

    Big Megger

  • Members
  • 286 posts

Posted 01 January 2021 - 01:03 PM

I can get a turbo with with electronic actuator but mine has a vacuum actuator, is it possible to change the vaccum actuator and use the old one from my original turbo?

Edited by coconut, 01 January 2021 - 01:28 PM.

04 Ghia X, 2l TDci 130bhp, Black.

#10 PURPLE_2L_LX

PURPLE_2L_LX

    Mk3 Forum Moderator

  • Global Moderator
  • 29158 posts
  • Vehicle Driven:MK4.5 TDCI 140
  • Location:westmidlands

Posted 01 January 2021 - 05:54 PM

You can but you need to tinker to get it just right, there is no shortage of vacuum

turbo's so best to get the right one.

 

The electronic actuator wont have a stop screw etc also.  As I said ive done it but

my sister had no money to buy one and i had this one sitting here all cleaned and

ready to go.

 

Been a while but i thinkI had to swap the housing and add the stop screw which is

needed to prevent damage to the vacuum actuator.


MK4.5 TDCI 140 Business Estate.

 

MK3 FUSE INFO CLICK HERE ... FORD WIKI CLICK HERE .... FORD ETIS CLICK HERE

Adding your location may find someone local who could offer assistance.

F-Super, Bluetooth OBDII (ELM) and a MS509 scanners (test subjects required).

ForDiag now available to victims.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users